top of page

Статті

Поиск
  • Фото автораBogdan Rudenko

Інспектори Держпраці стануть прискіплівіше.

Перевірки Держпраці будуть проходити по новому!

Урядом розроблений законопроект «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці». Для визначення трудових відносин уточнили ряд ознак, наявність яких дає підстави визначати незадекларовані трудові відносини, і відповідно оформити штрафні санкції.

До ознак незадекларованої праці чиновниками віднесено:


1. Періодичність оплат (два і більше разів) за роботу або послугу.

2. Виконання завдань за конкретною кваліфікацією, професією, за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;

3. Отримані гроші - єдине джерело доходу або становить 75 і більше відсотків доходу працівника протягом півроку.

4. Якщо у людини є своє робоче місце в компанії і трудовий розпорядок.

5. Виконання роботи подібної до тієї, що виконують штатні працівники на підприємстві.

6. За рахунок роботодавця надається не тільки робоче місце, але і необхідне для роботи обладнання, інструменти, матеріали, сировину та ін .;

7. Керівництво встановлює для співробітника робочий графік.


Не важко підмітити, що під ці ознаки підпадає переважна більшість нелегальних схем оформлення працівників як приватних підприємців чи по угоді цивільно-правових відносин. До сих пір законодавством не були визначені ознаки трудових відносин, виходячи з яких інспектор Держпраці зміг би зробити висновок про їх наявність чи відсутність.

Крім нових критеріїв, в законопроекті прописана можливість самим працівникам скаржитися на начальство в Держпраці або суд. На неналежні працевлаштування, якщо вони підпадають мінімум під три «трудових індикатора». Це теж може послужити приводом для перевірки. Писати заяви на роботодавця можна і зараз, кажуть юристи, хоч раніше ця норма і не була виписана в Трудовому кодексі.

21 просмотр0 комментариев
bottom of page